ПАР В СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН В ПІВДЕННІЙ АФРИЦІ

  • Mariia Mikheichenko Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара https://orcid.org/0000-0002-1536-1357
Ключові слова: ПАР, САДК, Південна Африка, система міжнародних відносин, регіональний лідер, зовнішня політика, інвестиції, інтеграція

Анотація

Вивчаються особливості міжнародних відносин у Південній Африці. Розкриваються особливості розвитку ПАР як регіонального лідера. Наголошується на тому, що країна відіграє провідну роль в регіоні через сприятливе географічне положення і досить високий рівень економічного розвитку. Підкреслюється значення зовнішньої політики сучасної ПАР. Відзначається, що зовнішня політика ПАР здійснюється на трьох рівнях: регіональному, континентальному і глобальному. На першому з них республіка, маючи в своєму розпорядженні не тільки значним військово-політичним, але і найбільшим в Африці економічним потенціалом, може вважатися практично безальтернативним претендентом на лідерство. ПАР є локомотивом САДК і привертає трудові ресурси з усіх прикордонних країн, що не мають настільки розвиненої промисловості і не відрізняються настільки ж високим за регіональними мірками рівнем заробітної плати.
Наголошується, що Стратегія ПАР в рамках САДК будується на трьох китах: відновлення, зміцнення і збереження політичної єдності та згуртованості в рамках САДК.
З’ясовано, що роль ПАР полягає у поглибленні економічної інтеграції, і інтенсифікації розвитку регіональної інфраструктури. Доводиться, що ПАР взяла на себе провідну роль в регіоні для вирішення багатьох соціально-гуманітарних питань, особливо за допомогою економічної складової. Підтверджується, що Південна Африка також грає важливу роль з точки зору того, що вона є стартовим майданчиком для іноземних інвестицій в іншій частині Африки. Доводиться, що зовнішня політика ПАР в регіоні сприяла:
- створенню нових робочих місць;
- модернізації існуючої, а також створення нової інфраструктури - в тому числі інвестиції в телекомунікації;
- технологічного розвитку за рахунок поставки висококваліфікованих кадрів;
- збільшенню податкових надходжень, а також збільшення споживчого вибору в приймаючих країнах;
- створенню сприятливого бізнес клімату в південноафриканських країнах.
Робиться висновок, що зовнішня політика ПАР в регіоні не завжди конструктивна по відношенню до інших південноафриканським країн. Південноафриканські корпорації домінують і це призводить до монополії і гегемонії ПАР. Економічна і політична міць Південної Африки на Півдні континенту є незаперечною. Політична нестабільність визначається як чинник послаблення лідерських позицій ПАР в регіоні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Mariia Mikheichenko, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

 Кандидат політичних наук, доцент, доцент кафедри міжнародних відносин Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Посилання

Alden C., South Africa’s «Quiet Diplomacy» and the crisis in Zimbabwe / C. Alden. Caderons de Estudons Africanos. 2002. C. 187-211.

Cleary S. Regional Integration and the Southern Africa Development Community. Retrived from: https://www.princeton.edu/jpia/past-issues-1/1999/1.pdf.

Department of International Relations and Cooperation: Republic of South Africa. South African Heads of Mission Abroad. Retrived from: http://www.dirco.gov.za/foreign/sa_abroad/hom.htm.

Draper P., Sheila Kiratu S., Samuel C., Anchor Countries as Drivers of Regional Economic Integration – Consequences for Regional and Global Governance, and for Developing Countries / P. Draper, S. Kiratu, C. Samuel. The Role of South African FDI in Southern Africa. Bonn, 2010. C. 25.

Lee R. South Africa and regional economic integration. Retrived from:http://www.osisa.org/economic-justice/south-africa-and-regional-economic-integration


Переглядів анотації: 2220
Завантажень PDF: 713
Опубліковано
2019-12-25